Demokratisk kapitalism
Ingemar Lindberg tänker sig en omvandlad kapitalism, i sin bok Den globala kapitalismen – och det nya motståndet. Detta med hjälp utav demokrati, antiimperialism och socialism. Det sympatiska i Lindberg resonemang är att han till synes visar en förståelse för att det inte finns en absolut betydelse av ord och begrepp. Detta bidrar till att han inte vill avskaffa kapitalismen, utan att han vill förändra den. Det som krävs är en förändrad etik- och moraluppfattning bland dagens maktelit, vilket kommer att leda till en bättre förankrad tillit till folkstyret, demokratin. Lindberg skriver: ”Människors starkaste vapen är demokratin och den egna organiseringen. Demokratin är mitt första riktmärke för en omvandling av kapitalismen.” (sidan 157).
Lindberg menar vidare att det i kapitalismens centra pågår en samtida urholkning av demokratin. Men Lindberg hävdar samtidigt att demokratin som styrelseskick nog skulle fungera även på global nivå, eftersom den fungerar på lokal, nationell nivå. ”Det är uppenbart att många av de mest pressade problemen idag just kräver globalt handlande.” (sidan 164).
Ekonomisk maktförskjutning till högre och centrala beslutande organ för till följd att demokratiska beslut fattas av allt färre och icke lika närbelägna människor. Makteliten blir i mitt tycke allt mer att betrakta som demokratins antagonister, där fattade beslut inte föregås av någon bredare deliberation eller konsensus.
Dan W Boter
danbor02@student.umu.se
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home