Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

torsdag, november 17, 2005

"Tro på sin idé och våga testa dess framgång - att misslyckas är inte hela världen!"

Radioprogrammet Dialogoss (frekvens i Uppsala: 98,9. Via internet: www.studentradion.com) har nu sänt åtta program (onsdagar kl.13-14). I förra veckan (9/11) avslutades en programserie i tre delar om och med socialantropolog Brian Palmer (läs mer under "Brian Palmer - det sociala pathoset personifierat" nedan).

I gårdagens program (onsdagen 16/11) hade Dialogoss åter en live-gäst, livslevande i studion under direktsändningen, nämligen Sara Arons, VD för Drivhuset i Uppsala. Följande går att läsa på Drivhusets hemsida, www.drivhuset.se :

"Drivhuset vill skapa fler entreprenörer genom att få till stånd en kultur- och attitydförändring bland alla studenter. Drivhuset vill inspirera till kreativt tänkande och till att få studenter att tro på sina idéer genom bland annat föreläsningar, utbildning och kampanjer. Genom bland annat praktisk vägledning, utbildning och kontakter inom Drivhusets nätverk hjälper vi Dig att gå vidare i processen från idéförverkligande till företagsamhet. Alla aktiviteter i Drivhusets regi är kostnadsfria för alla studenter.

Drivhuset är en del av innovationssystemet i Uppsala. Med det menas att Drivhuset är en aktör som tillsammans med andra entreprenörsaktörer arbetar för att främja entreprenörskapet i Uppsalaregionen. Exempel på andra aktörer i Uppsala är Ung Företagsamhet, Nyföretagarcentrum, ALMI, CEF och Svenskt Näringsliv. I Uppsala finns också ett nära samarbete med huvudfinansiärererna Uppsala Universitet, Uppsala Kommun och Regionförbundet Uppsala län.

Inom universitetsvärlden finns också flera organisationer som Drivhuset i Uppsala samarbetar med. Bland dessa kan nämnas Venture Cup, Studenter & Arbetsmarknad, Centrala studievägledningen och SLU:s arbetslivscenter. Dessa har på olika sätt kontakt med studenter som är på väg ut i arbetslivet.

En annan viktig del av Drivhusets verksamhet är näringslivet. Många företag har valt att stötta Drivhuset ekonomiskt eller bistår med tid och kompetens (som till exempel revisionsbyråer, advokatfirmor eller patentbyråer). På så sätt kan vi erbjuda hjälp inom till exempel ekonomi och juridik som i vanliga fall hade kostat mycket pengar för studenten."

Samtalet med Sara Arons kom att handla om Drivhusets verksamhetsidé, det att gå från idé till affärsidé till att starta och driva ett eget företag. Studenters, ofta negativa, attityder till eget företagande är någonting Drivhuset arbetar hårt med att förändra, menade Arons. Många gånger brister studenter i medvetenhet och förståelse till vad det innebär och hur man går till väga, för att starta och driva ett eget företag. Till syvende och sist handlar det om att tro på sin idé och våga testa dess framgång - att misslyckas är inte hela världen!


Programidén:
Dialogoss skall till sin form och sitt innehåll bestå av samtal, diskussion och debatt, med och om intressanta människor och företeelser. Dialogoss skall i likhet med denna blogg funktionellt sträva efter honnörsdevisen medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Dialogoss har också en uttalad deliberativ vision om demokratisk bildning, utan att för den skull negligera inbillningens åverkan på medborgarna.

Namnet Dialogoss är mångbottnat. I korthet; Dialog, som i tvåsamhetens kommunikation. Logos, som den retoriska term vilken hänser språkets och förnuftets många ansikten (där vi kan tänka att kiasmera genom språkets makt - maktens språk). Oss, som vilka vi är, kan vara och bör vara.

Har du tips och idéer på tänkbara ämnen eller medverkande personer i programmet, så hör av dig.


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se