Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

torsdag, oktober 20, 2005

Dialogoss - program tre och fyra

Radioprogrammet Dialogoss (frekvens i Uppsala: 98,9. Via internet: www.studentradion.com) har nu sänt fyra program (onsdagar kl.13-14). I förra veckan (12/10) handlade det om nätverket Språkförsvaret och dess verksamhet. Följande går att läsa på deras hemsida: http://www.sprakforsvaret.se/

”Störs du av att engelskan tycks breda ut sig i Sverige i tid och otid? Anser du det vara en rättighet att i Sverige få t.ex. bruksanvisningar och resevillkor på svenska? Irriteras du av att det visas så många långfilmer på engelska och så få på svenska och andra språk – irriteras du av att så många reklaminslag i tv och i andra massmedia i Sverige är på engelska? Ifrågasätter du kravet att skriva akademiska avhandlingar direkt på engelska vid så många utbildningar vid svenska universitet? Misstänker du att svenskspråkiga förlorar på att svenska företag går över till engelska som koncernspråk, eller ifrågasätter du att föredrag och seminarier hålls på engelska, trots att alla förstår svenska? Menar du att kunskap går förlorad när engelska införs som första undervisningspråk vid svenska skolor? Tycker du att det är ett fattigdomsbevis att svenska idrottsklubbar skaffar sig namn i stil med "Hawks" i stället för "Hökar", eller att svenska tv-program ges titlar som ”Cold case Sverige”?
/…/
Vi inser naturligtvis engelskans gångbarhet som internationellt andraspråk, men engelskans nuvarande ställning som världspråk hotar på sikt andra språks fortlevnad, däribland svenskans. Detta är ingen ödesbestämd utveckling. Det är människor av kött och blod, som mer eller mindre aningslöst verkar för denna utveckling. Det betyder också att denna utveckling kan motarbetas och bekämpas - av andra människor av kött och blod. Vi anser att mångspråkighet har ett värde i sig och att svenskan i Sverige numera aktivt måste försvaras på ett helt annat sätt än tidigare, i och med den så kallade. globaliseringen och EU-medlemskapet.”

Gäster i programmet var Olle Käll och José Luis Ramirez, båda involverade i nätverket Språkförsvaret. Käll och Ramirez berättade om nätverkets konkreta arbete, där artikelförfattande och bevakning av utredningen ”mål i mun” ingår. Talesmännen menade mot slutet av samtalet att om inte svenska språkets särart, egenvärde och ställning bevaras och viss mån stärks i förhållande till andra språk i Sverige, så kan en mänsklig splittring komma att uppstå, vilket i sin tur kan hota demokratin.


I gårdagens program (19/10) gästade mångsysslaren Björn Fant Dialogoss. Samtalet kom att kretsa kring ”vikten av att nätverka (under sin studietid)”. Följande går att läsa på Björns hemsida: http://www.bjornfant.se/

Nätverka, men välj dina kontakter i lugn och ro
Det har blivit väldigt trendigt att nätverka, speciellt i entreprenörskretsar. ”Nätverket är ditt viktigaste kort” heter det. Men man ska inte överdriva dess betydelse, speciellt som vissa verkar fokusera mer på att träffa så mycket folk som möjligt att de glömmer bort att vårda och upprätthålla sina kontakter. Eller så finns det de som försöker och bara springer på luncher och möten hela tiden och inte hinner göra något av alla idéer som sprudlar fram under mötena. Jag skulle påstå att jag ligger någonstans i mitten. Jag har mitt egna nätverk Symbios som i dagsläget är åtta personer. Det har fungerat bra en tid och vi ska nu fokusera på att ta in ytterligare några medlemmar. Men vi gör det i lugn takt.


Utöver Symbios har jag kontakt med en del personer som jag naturligt tycker om att umgås med och som kan inspirera mig när jag behöver det. Sen har vi de lite med flytande onlinenätverken. De har sprungit i blom de senaste åren och jag ska försöka kommentera några av dem.

Interesting.org – är en organisation som sysslar med idékläckning. Bröderna Hären lägger ut idéer åt folk i nätverket. Men det senaste året har det inte kommit in några kampanjer utan bröderna föreläser om Kreativitet över hela världen istället och tjänar pengar på sina två (väldigt inspirerande) böcker; idéboken och idéboken2.

Förbättingsforum - engagerar personer inom tillverkningsindustrin att byta erfarenheter och idéer för konstant förbättring. Mycket mer om dem vet jag inte.

Nya kontakter - är en sida där man kan leta efter konsulter, leverantörer och affärspartners att starta firma med. Mestadels är tjänsterna inom it, design och ekonomi men tyvärr är utbudet ganska tunt just nu då de inte har så många aktiva medlemmar.

Shortcut.nu - Här var jag medlem ett år och det är ett väldigt aktivt nätverk. De har en medlemstidning som det skrivs om matnyttiga trender i entreprenörvärlden. Detta kompletteras med ett forum på nätet. Medlemskapet kostar pengar. Det som fick mig att lämna shortcut var att det är ett nätverk för och med überentreprenörer. Alla pratar om inspiration och kreativitet och det är det som är problemet. Alla är för likadana. Jag kunde inte hitta en vanlig programmerare där om jag behövde det. Alla var visionärer.

Jag har lite svårt för de där onlineentreprenörerna. Mina kontakter som har gett mig uppdrag och inspiration har jag träffat genom andra jobb, vänner och i skolan. Där är det lättare att hitta ett gemensamt mål och sedan bilda en vision kring det. För mycket kreativitet är som för mycket choklad. Tillslut kräks man. ”

Under programmet menade Björn, tillvardags bland annat student vid Södertörns högskola sedan tre år tillbaka, på att skillnaderna mellan ”att nätverka” och ”att umgås med vänner” kan te sig rätt små, men att det finns några klara särdrag. Människorna i sitt nätverk behöver man inte vara döbra polare med, där man gärna kan ha väldigt olika personligheter, utifrån exempelvis kompetensområden och politiska ställningstaganden och dylikt. Många av Björns nätverkskontakter har han stiftat bekantskap med under sin studietid, på kurser och övriga studieengagemang. På tal om nätverkandets baksidor menade Björn att man bör sträva efter kvalitet istället för kvantitet, det vill säga att man bör välja sina nätverkskontakter med omsorg. För att på så vis undvika ett kreativt vakuum, där möten och idéer inte leder till praktiskt handlande.


Programidén:
Dialogoss skall till sin form och sitt innehåll bestå av samtal, diskussion och debatt, med och om intressanta människor och företeelser. Dialogoss skall i likhet med denna blogg funktionellt sträva efter honnörsdevisen medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Dialogoss har också en uttalad deliberativ vision om demokratisk bildning, utan att för den skull negligera inbillningens åverkan på medborgarna.

Namnet Dialogoss är mångbottnat. I korthet; Dialog, som i tvåsamhetens kommunikation. Logos, som den retoriska term vilken hänser språkets och förnuftets många ansikten (där vi kan tänka att kiasmera genom språkets makt - maktens språk). Oss, som vilka vi är, kan vara och bör vara.

Har du tips och idéer på tänkbara ämnen eller medverkande personer i programmet, så hör av dig.


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se