Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

fredag, november 04, 2005

Brian Palmer - det sociala pathoset personifierat

Radioprogrammet Dialogoss (frekvens i Uppsala: 98,9. Via internet: www.studentradion.com) har nu sänt sex program (onsdagar kl.13-14). I förra veckan (26/10) inleddes en programserie i tre delar om och med socialantropolog Brian Palmer.

Undertecknad åkte en regnig och ruskig oktobertisdag till Stockholm för ett personligt möte med en av dem som ger ansikte åt människans sociala pathos - Brian Palmer. Tillsammans med var sin kopp te satt vi hemma i Brians kök i Kungsklippan och samtalade under hela eftermiddagen. Samtalet kom att kretsa kring Brian som person och dennes syn på människans roll och ansvarstagande i samhällssystemet.

I seriens första program berättade Brian om sin uppväxtbakgrund; från en familj i den övre medelklassen i Brooklyn, New York, via världens rikaste universitet Harvard University (där han 2002 blev utsedd till universitets bästa lärare av dess studenter), till mötet med Olof Palme under 1980-talet, som ledde till att han nu lever och bor i Stockholm, Sverige.

I del två, som sändes onsdagen 2/11, förklarade Brian vad han sysslat med den senaste tiden, där bland annat ett utvecklingsarbete i samarbete med Svenska Kyrkan stått på agendan, och vad han avser att arbeta med i den närmaste framtiden. Redan till vårterminen 2006 skall Brian ge kurser grundade i socialantropologi, vid Uppsala universitet. Även höstterminen 2006 skall han hålla i liknande kursverksamhet, vid samma lärosäte.

Förhållandevis snabbt gled dock Brian in på sina hjärtefrågor och började "tänka högt" om och kring begrepp som rikedom, frihet och klassklyftor, med pensionssystemet som exempel. För att konkretisera Brians utsvävningar bad jag sedermera Brian berätta om sitt egna, personliga engagemang och ansvarstagande, med tillägg av dennes syn på olika typer av engagemang och dess varierande värde. Programmets sista klipp avsåg att belysa huruvida varför människor, som vi, överhuvudtaget skall tänka på andra människor och andra samhällen.

I den tredje, och avslutande, delen (som avses att sändas onsdagen 9/11) skall Dialogoss sträva efter att nå pudelns kärna i diskussionen om individmänskligt ansvarstagande och utvecklande. Detta i form av att baka in begrepp som personligt bemötande, ödmjukhet och förståelse i samtalets bittersöta kaka. Brian kommer också att berätta om en ny bok som kommer ut i januari 2006, till vilken Palmer agerat redaktör.


Programidén:
Dialogoss skall till sin form och sitt innehåll bestå av samtal, diskussion och debatt, med och om intressanta människor och företeelser. Dialogoss skall i likhet med denna blogg funktionellt sträva efter honnörsdevisen medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Dialogoss har också en uttalad deliberativ vision om demokratisk bildning, utan att för den skull negligera inbillningens åverkan på medborgarna.

Namnet Dialogoss är mångbottnat. I korthet; Dialog, som i tvåsamhetens kommunikation. Logos, som den retoriska term vilken hänser språkets och förnuftets många ansikten (där vi kan tänka att kiasmera genom språkets makt - maktens språk). Oss, som vilka vi är, kan vara och bör vara.

Har du tips och idéer på tänkbara ämnen eller medverkande personer i programmet, så hör av dig.


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se