Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

måndag, juli 11, 2005

Progymnasmata-uppgift 3 – Kria


”Det mest njutbara sättet att se fotbollslaget Wimbledon är på text-TV”
Gary Lineker

2003-11-03
Gary Lineker vet vad han pratar om. Efter att själv ha spelat fotboll på absolut högsta internationella nivå och deltagit i två VM-slutspel för England, är hans kunskaper om internationell fotboll i allmänhet och engelsk dito i synnerhet gedigna. Med 48 mål på 80 landskamper och ett flertal vunna titlar, däribland skytteligatiteln VM 1986, Cupvinnarcupen och FA-cupen, var han en fruktad målskytt, som än idag hyser stor vördnad och respekt bland alla fotbollsintresserade i hela världen, han är en levande legend. Efter sin aktiva karriär har Lineker fortsatt sitt engagemang inom fotbollen, detta främst som expert i TV. Det var också i denna roll, som han uttryckte det nu klassiska citatet här ovan.

”En fotbollsmatch ska avnjutas på plats och ska bjuda på offensivt och målrikt spel, det ska vara en fröjd för alla sinnen att bevittna ’det gröna fältets schack’”, yttrade Lineker en gång. Det är i denna ”filosofi” vi hittar förklaringen till citatet om Wimbledon.

Wimbledon har alltid haft ett rykte om sig att spela defensiv, tråkig, destruktiv, icke publikvänlig fotboll. Den mest påtagliga följden av detta har alltid varit att åskådarna uteblivit från deras matcher, i synnerhet på hemmaplan. En arena som man dessutom delat med ett annat närbeläget lag. Någonting måste onekligen vara fel med detta Wimbledon, då de få som trots allt supportade laget genom åren till slut fick nog. Detta efter att ägarna bestämt att flytta till en annan arena, utanför London. Men de tappra fansen gråter nog inga floder, nu kan de göra som alla andra – njuta med hjälp av text-TV!

Hyser du agg mot text-TV av någon anledning eller kanske finner du en tjusning i att trotsa ovanstående visdomsord, då ska du förbereda dig på en ensam och kall eftermiddag när du beskådar Wimbledons hemmamatcher. Medtag ett sittunderlag eller dylikt, spelet kommer garanterat inte att värma. Varför du kommer att vara ensam på läktaren? Jo, för alla andra är hemma i stugvärmen och tittar på text-TV!

Såsom det mest njutbara sättet att uppleva en kalkonfilm är att sätta tänderna i alla de sågande recensionerna om den, så är det alltjämt med att skratta åt att Wimbledons destruktiva spelsätt också innebär dåliga resultat. Resultat man får kännedom om via text-TV, detta relativt monotona medium.

Se bara på filmmakaren Pierre Zaldones skapelser. De är så undermåliga och illa omtyckta att den allmänna uppfattningen är att filmernas höjpunkter är att se eftertexterna rulla. Filmernas underhållningsvärdet är alltså så pass lågt att filmernas höjdpunkter tar absurda uttryck.

Den mycket framgångsrike fotbollstränaren Bobby Robson gick mer rakt på sak och skrädde inte orden när han ville ge sitt stöd åt Lineker och dennes uttalande om Wimbledon. Den fotbollstokige Robson sade: ”Tråkiga, tråkiga Wimbledon! Jag umgås hellre med min gamla svärmor än tittar på en Wimbledon-match!”

Det finns någon sorts hatkärlek till fotbollslaget Wimbledon. Gary Lineker ska betraktas som en hjälte, då han med ovanstående citat lyckades sätta ord på denna hatkärlek, som de flesta fotbollsintresserade känner och tycker, men inte förmått att uttrycka på detta ”krysskottska” vis.


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se