Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

måndag, juli 11, 2005

Progymnasmata-uppgift 6 – Bekräftelse

2004-01-07
Västerbottens Kuriren (VK) är Norrlands största morgontidning. Den dagliga läsarstocken på över 100.000 är ett tydligt bevis på att tidningen också är den bästa. Konstigt vore det väl annars om inte den största och bästa tidningen innehåller de bästa av redaktioner och redaktörer.
Tag bara VK:s nöjessida ”På gång” som exempel. Redaktör för denna eminenta sida är ingen mindre än rockjournalisten Erica Sjöström. En mycket ambitiös kvinna med mångårig erfarenhet, såväl som skrivande reporter, som administrativ redaktör.
Det är också i den nyss nämnda förening av faktisk erfarenhet man finner Sjöströms storhet, vilket jag nu ska påvisa.

Den aktuella artikeln handlar om en borttappad elbas och är författad av Sjöström. När ägaren till elbasen, Jonas Eriksson, kom till replokalen för att repa inför en skivinspelning var hans (inte minst emotionellt) dyrbara musikinstrument borta. Det visade sig efter en tid att bandet som delade replokal med Erikssons band, av misstag, fått med sig Erikssons elbas när de åkt till Norge för konsertspelning. Basen lämnades kvar på ett hotell i Norge, då hotellet lovat att skicka tillbaka elbasen till Eriksson. Problem uppstod dock då tullen vägrade att släppa igenom elbasen, eftersom de inte litade på att Eriksson var ägare till elbasen, samt att den misstänkte att instrumentet var stöldgods.
Då kom VK till undsättning! VK mejlade en bild till tullen som visade Eriksson spelande på det aktuella instrumentet och Eriksson fick tillbaka sin elbas.

På samma gång som tidningarnas nöjessidor självklart ska spegla det samhälle vi lever i, ska de också verka som en sorts motvikt mot alla de ”onda” nyheter som dominerar den löpande rapporteringen. ”Solskenshistorier”, och dess psykologiska och mänskliga betydelse, kan således likställas med alla de dokusåpor på TV, i den bemärkelsen att allmänintresset är högst omfattande.

Att tullen faktiskt krävde bildbevis står utom allt rimligt tvivel. Dels för att artikelförfattaren inte har någon som helst anledning att fara med osanning, dels för att Eriksson saknade kvitto på sitt köp av sin elbas för tio år sedan. Det faktum att VK:s bildredaktör sedan var hjälpsamheten personifierad och mejlade den aktuella bilden till Eriksson var snarare självklart, än möjligt, då det ligger i tidningens intresse att hjälpa sina läsare.

Artikelns styrka är en symbios av dess längd och konkreta innehåll. Författaren har koncentrerat sig på att berätta e n historia och samtidigt lyckats hålla den kärnfull, vilket gör den fulländad också ur ett längdmässigt perspektiv. Inga utsvävningar om gruppens senaste album eller dylikt – pang på bara!

Sjöström visar prov på gott omdöme i sin yrkesroll i och med att hon valt att skriva och publicera just denna artikel. För, VK är en lokaltidning. Men, det är så lätt hänt att man inte bemödar sig att skriva en lokalt förankrad text, för att istället publicera ännu en urvattnad TT-text om Britney Spears. Som läsare av en lokaltidning vill man ha artiklar med anknytning till spridningsområdet.

Artikeln, dess syfte, är också ett tydligt exempel på en ”win-win-situation”, där alla parter är vinnare. VK vill visa att man är en hjälpsam problemlösare, som ställer upp när problem uppstår. Läsaren får (förhoppningsvis) sitt problem löst och tidningen får stoff till en artikel…


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se