Dan W Boter - Entrepredaktör

Medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Följ mitt nya projekt på www.pekingprojektet.se!

onsdag, december 07, 2005

"Att vara retoriker är att ta makten över språket."

Radioprogrammet Dialogoss (frekvens i Uppsala: 98,9. Via internet: www.studentradion.com) har nu sänt elva program (onsdagar kl.13-14). Denna vecka inledes en miniserie i två delar om den ädla konsten retorik. Retorikfilosofen José Luis Ramirez ger där och då olika perspektiv på retorik. Samtalet ägde rum i oktober på diverse olika platser i Stockholm, däribland Moderna Museet och Stockholm Centralstation.

I den inledande delen strävade Dialogoss efter att öka medvetenheten om vad retorik är, genom att ställa den i relation till bland annat filosofi och logik. Ramirez gav också perspektiv och förklarade skillnaden mellan "det att vara en bra retoriker" och "det att vara en god retoriker".

Några citat av José Luis Ramirez från det första programmet:

"Retoriken är ingenting annat än själva språket."

"Ordet retorik har använts i nedsättande mening."

"Det är retoriken som är den grundläggande kunskapen om hur vi låter våra tankar och känslor komma till uttryck."

"Skillnaden mellan teori och praktik är ointressant."

"Saknas retoriken, saknas människan."

"Att vara retoriker är att ta makten över språket."

Del två sänds onsdagen 14/12 och är en påbyggnad av den första delen och strävar efter att skapa en progression - från medvetenhet till förståelse!



Programidén:
Dialogoss skall till sin form och sitt innehåll bestå av samtal, diskussion och debatt, med och om intressanta människor och företeelser. Dialogoss skall i likhet med denna blogg funktionellt sträva efter honnörsdevisen medvetenhet, förståelse och kritiskt tänkande. Dialogoss har också en uttalad deliberativ vision om demokratisk bildning, utan att för den skull negligera inbillningens åverkan på medborgarna.

Namnet Dialogoss är mångbottnat. I korthet; Dialog, som i tvåsamhetens kommunikation. Logos, som den retoriska term vilken hänser språkets och förnuftets många ansikten (där vi kan tänka att kiasmera genom språkets makt - maktens språk). Oss, som vilka vi är, kan vara och bör vara.

Har du tips och idéer på tänkbara ämnen eller medverkande personer i programmet, så hör av dig.


Dan W Boter
danbor02@student.umu.se

1 Comments:

At 8/12/05 11:37, Anonymous Anonym said...

Tänkte bara säga att gårdagens program var mycket intressant. Spännande att få höra en av "de stora" inom den svenska retoriken diskutera om och kring retoriken.

Keep up the good work Dan!!!

Må väl

 

Skicka en kommentar

<< Home